lördag 4 september 2010

Sweden - Switzerland 3-4

Idag avgjordes landskampen i gäddfiske mellan Schweiz och Sverige i Landsjön i Jönköping. Schweiz representerades denna dag av innebandyproffset Roger Gerber som aldrig fiskat gädda förut. Ingen kunde väl tro annat än att Sverige (Niklas) skulle dominera med mer rutin och fördel av hemmaplan.

Landskampen höll på att få ställas in då hänglåset till den lånade båten inte gick att få upp. Trots mycket kämpande med nyckeln och smörjmedel så gick inte låset att få upp. Besättningen fick ta hjälp av en vänlig sommarstugeägare som fixade en skiftnyckel att skruva upp öglan fram i båten med. Ca en timme försenad kom båten ut på sjön.

Efter en dryg timma fångade Gerber sin livs första gädda och sken ikapp med solen. Vågen tyngdes till 1.5kg. Detta var också första gången Gerber höll i en fisk (även om det var med en handske på).Inom loppet av ett par timmar landade Gerber ytterligare 2 gäddor i ungefär samma storlek och tog en stabil 3-0 ledning. Niklas som denna dag testade sin splitternya jerkfiske-utrustning hade problem med både teknik och den nya rullen. En stund tillbringades exempelvis med ett obehagligt lintrassel efter att ha missat att bromsa upp linan efter utkast.

En skön lunch intogs i gassande sol sittandes i en fårhage. Förutom att det luktade "sheepshiiit" så var detta en mycket trevlig stund i det sköna vädret.

En knapp timme efter lunchen lyckades Niklas fånga sin livs första Jerk-gädda, även denna ca 1.5kg. Gerber utökade återigen ledningen efter ytterligare en gädda på dryga kilot (1-4) och tappade ytterligare en gädda. Niklas började sedan få bättre koll på jerk-prylarna och krokade gädda 2 och 3 inom loppet av någon timma. Spänningen var nu olidlig.

Niklas kämpade febrilt för att utjämna och hade flera möjligheter att ordna det. Ytterligare 3 gäddor krokades, men av någon outgrundlig anledning så tappades alla tre. Troligen berodde det på ovana med den nya utrustningen. Den sista av dessa tre gäddor var den största, gissningsvis 3-4kg. Efter en stunds drillning och ett par rusningar och hopp så lyckades gäddan slita sig vid båten efter en missad landning.Gerber höll undan och gick segrande ur tävlingen trots att fisket var trögt under eftermiddagen för honom.

Summerat var detta en mycket trevlig dag med perfekt väder. Bäst för dagen var en flytande orange-svart spräcklig Buster Jerk och en grönfärgad Zalt-wobbler. För första gången såg jag också en stackars liten sjöfågel bli uppäten av en gädda precis när den simmade in i vassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar