torsdag 16 juli 2009

(Fjäll-)världens vackraste fisk!

Reveljen ljöd strax efter 06:00 som vanligt och vi studsade upp ur sängarna. Vi hade en mindre kris under morgonen då morgonkaffet inte ville bryggas. Med hjälp av tältlina fick vi igång bryggaren och lite senare fick vi en stärkande morgontår.

Strax innan halv åtta var vi klara med tung packning igen för avfärd till tältävernattning vid Guehperenjaevrie. Men precis innan avfärd fick vi oväntat besök, igen! Helt plötsligt flaxade en sparv omkring i vår lilla lägenhet och vi fick den inte att flyga ut igen via altandörren där den kom in. En heroisk Magnus greppade fiskehåven och visade att han även kan landa fåglar i håven. Efter ett par minuter var fågeln ute och vi kunde låsa och åka iväg.

Fjällvädret visade sig återigen från sin allra bästa sida. Vi fick en svettig 45minuters vandring till tjärnen i gassande sol och svag vind. Som väntat var det idag sydvästlig vind vilket gör den heta rödingsträckan vindstilla och mycket fiskbar med fluga.

Det var dåligt med kläckningar, men enstaka vak förekom under förmiddagens lugna väder. Niklas hade två kontakter med fisk utan att lyckas kroka någon av dem. Efter 4 timmar fiske tornade sig åskmolnen upp vid Brattriet och vinden tilltog och vred till nordväst. Vi såg skurar och hörde åskmuller, men bergen runt tjärnen fungerar som brandvägg mot oväder verkar det som. I princip allt regn och åska gick runt bergen och vi blev förskonade.

Efter en stärkande lunch (köttbullar i gräddsås och pulvermos) återupptog vi fisket. Vinden var mycket stark nu och vi fick byta till sjunklinor.

Vi hade ingen kontakt med fisk under flera timmar och inspirationen var låg.

Magnus fiskade längst ner i rödingviken på väg tillbaka till lägret. Tafstrassel i stormen var nära att få Magnus att ge upp, men efter tafsbyte blev det ett sista kast i viken. En otroligt vacker röding på 7hg svalde flugan precis framför fötterna och dagen och middagen var räddad.

Innan hemfärd grillades rödingen över elden och vi åt en fantastiskt god måltid med färsk grillad röding och smörstekta kantereller. Fjällivet när det är som bäst!

På grund av ovädret blev det ingen tältning utan vi planerar en tur till Vängarna och storharren igen. Sista chansen att spräcka kilo-nollan imorgon!

1 kommentar:

  1. Ser gott ut med röding och kantareller!
    Får hoppas ni lyckas med kilojakten!

    SvaraRadera