söndag 17 juli 2011

Tännäs 2011


Här följer reseskildring från årets fjällfiskevecka.

2011-07-09
Boendet detta år blev i Fjällvattnet på en halvö ute i Vattnan. Vi bokade riktigt sent detta år, 3 dagar innan avfärd. Vi anlände som vanligt runt 14:00 till Tännäs. Vi försökte boka båt i Vängarna för söndag- måndag, men alla båtar var upptagna. Vi bestämde oss då för att testa Styggtjärn och eventuellt återvända till Käringsjön som bjöd på fint fiske förra året. Vi fick veta att Per-Roger hyr ut båt i Styggtjärn och blev då lite sugna på att försöka ta storöring från båt.

Vy från stugans altan ut över en av Vattnans vikar.
   
Test av det mobila bredbandet och vi konstaterade att det inte gick att blogga under veckan.

Framåt kvällen när vi landat i stugan, såg vi att det fanns båtar att låna som hör till stugan och vi kunde inte låta bli att ta en lite kvällstur i det fina vädret. Vi hittade en vik med jagande abborre och hade en stunds trivsamt fiske med 6st landade borrar i hygglig storlek.


2011-07-10 En blåsig dag på Styggtjärn
Fulla av entusiasm och med känsla av kommande fantastiska fiskeupplevelser med storöring på kroken åkte vi den "fina" vägen ut till Per-Roger i Käringsjön. Vi mötte en gammal uv som fiskat där en del och fick veta att han tagit både Öring och Röding där. Han påstod t o m att det mest var Röding i sjön, vilket var en fullkomlig överraskning. Vi fick också höra att det har varit trögt i sjön under en period och att det nästan aldrig vakar. Detta gjorde oss något konfunderade.

Fikapaus vid en av få platser i sjön som var hyfsat i lä, denna blåsiga dag.

Ja, så mycket mer finns inte att berätta om denna dag. Det blåste mycket, vilket gjorde flugfisket mycket svårt och vi såg eller kände ingen fisk under hela dagen. Vi bröt fisket runt 22.
Dagens höjdpunkt blev en räv med mycket vacker täckning som var nyfiken på oss och rörde sig en stund inom 20 meter ifrån oss. Tyvärr hade vi inte kamerorna riggade vid denna stund, så det blev inget foto.

2011-07-11 Knottinvasion i Tännån
Vi bestämde oss för att åka till Ingebrikt och hälsa på och se om vi fick fiska en dag på flugfiskesträckan i Tännån. Vi fick en trevlig pratstund med Ingebrikt och löste våra fiskekort. Vi parkerade vid bommen och började vid stora stenen.Några Åsandsländor visade sig denna dag.

 Niklas stod en stund och fiskade småharr och öring på nacken och lyckades kroka ett par som var 10-15cm på torrfluga. Magnus fiskade sig upp till första poolen för flugfiske och fick 3 harrar på vägen upp i storlek 20-25cm. Niklas knallade ut i skogen för att ta sig till det han trodde var slutmålet för vandringen, där flugfiskesträckan börjar. Niklas irrade sedan runt i skogen runt Tännån och hamnade nästan ändå uppe vid kraftverksdammen, utan att se röken av Magnus. Efter nästan 3 timmar slit i snår och bland klippblock var Niklas tillbaka långt ner och träffade på Magnus igen, genomblöt av svett och allmänt jättefrustrerad. Under tiden hade Magnus krokat ytterligare 3 harrar, varav den största var 39cm och dessutom tagit 3 gäddor i storleken 1,5 – 2,5kg på guldskalle i strömmen. En oönskad fångst, men rolig fight.


Det verkar finnas gott om (oönskad) gädda i strömmen och de högg alla på guldskalle i anslutning till huvudströmfåran.

Framförallt den största gädda bjöd på en rejäl utmaning och tog 40 minuter att landa efter ett antal rejäla rusningar. En av de mindre gäddorna rusade rakt upp på land efter en stund drillning och Magnus kunde fiska upp den när den låg på gräset bakom en stock. När Niklas äntligen kom igång och fiska igen efter maten visade det sig att den ena vadarstöveln rispats sönder vid irrandet i skogen, vilket inte upptäcktes förrän hela vänsterstöveln var fylld av vatten.
En av gäddorna hade ett hjärta inristat på ovansidan av huvudet.

Efter lite mat och en regnskur gick vi tillbaka ner mot bommen och fiskade. Vinden lade sig helt och efter att regnet slutat kom en fruktansvärd knottinvasion.


Vi härdade ut i en knapp timme och Niklas fångade ytterligare en liten mini-harr på torrfluga (den minsta Magnus har sett krokad). Med knott krälande i ögonen, munnen, öronen och näsan och bett överallt så gav vi upp för dagen.
Några av de knott (som kalasat på Magnus) som fick oss att fly från Tännån denna stilla afton.

2011-07-12 - 13 Iskall nordanvind i Vängarna
Vi vaknade på morgonen med regnet smattrande på stugtaket och bestämde oss för att ta en lugn morgon och vänta ut regnet. Vi hämtade båtnyckeln vid fiskecentret runt 10 och regnet upphörde helt innan vi var framme vid båtarna efter en kortare vandring.

Det blåste en kraftig nordvästlig vind på sjön och var bara 6-7 grader i luften så alla varma kläder som fanns i ryggsäcken fick åka på, inklusive mössa och vantar.
Vi fiskade en liten stund i de första hålorna innan vi rodde vidare till andra ändan av sjön. Där slog vi läger, tältet restes och vi käkade lunch. Vi stötte på ett gäng engelsmän som hade paddlat runt i Rogen-systemet under veckan.
Massa kläder på kroppen och en brasa för att försöka hålla värmen.

Vinden låg på rakt ner utmed sjön och vi fick inte fast båten i botten med ankaret och därmed gick det inte fiska vettigt. Vi satt mest vid vindskyddet och värmde oss vid elden och tog också en promenad ner till Tandsjön för att få upp värmen.Vi väntade och väntade och väntade och väntade utan någon bättring vad gällde vädret.
Till kvällsmat skulle det blivit grillad harr var det tänkt, men det fick bli en annan meny i brist på fisk.

Vid 21:30 konstaterade vi att det fortfarande var för stark vind och endast 4 grader i luften, så Niklas tog i desperation UL-spöt och gick ned och kastade lite från land. På tredje kastet högg en harr på spinnare som var runt 30cm. Fiskepulsen steg något och vi bestämde oss för att försöka kvällsfiska en stund i kylan. Vi lyckades inte ligga still på de platser vi ville fiska på, så efter 1,5h försök till fiske gav vi upp.
Vi kröp till kojs runt 1 efter lite eldande och prat. Frusna Magnus utrustad med dubbla underställ (merinoställ + superullställ för vinterbruk), tre par strumpor (vanliga, ullstrumpor, eskimåsocka), tröja, skjorta, tjock ulltröja, mössa och vantar och klarade sig denna gång från att inte frysa.
Vi vaknade på morgonen av renar som stod och bökade och brölade utanför tältet. Till vår besvikelse kunde vi konstatera att det fortfarande blåste kraftigt och var kallt. Vi beslutade oss för att bryta upp tidigt och istället vandra till Fjätsjön och stanna två tältnätter där istället för en.
Vi rodde sträckan upp i rak motvind och körde med var sin spinnare efter båten. Efter ungefär halva sträckan upp högg det rejält på Niklas spö. Efter en stunds drillande visade sig en ståtlig harr i vattnet. Efter landning vägdes harren till 1375g och det piggade upp i kylan.

När vi kom runt på andra sidan mojnade vinden ett kort tag och vi såg ett par fina vak runt båten. Vi stannade och fiskade med torrfluga en liten stund, men såg ingen mer vakande fisk i närheten. Vinden tilltog igen och vi fortsatte en stund med sjunklinor i vinden. Vi fiskade några timmar på olika platser utan något resultat och vi avslutade och vandrade tillbaka till bilen.

Vi åkte hem en kort stund till stugan, lagade lite mat och packade ner mat för kommande två tältnätter. Vi åkte sedan till fiskecentret för att försöka få nyckel till båten i Fjätsjön en dag tidigare. Den var inte uthyrd så det gick bra, men de hade ingen koll på om det var rätt nyckel de hade. Ingen hade hyrt båt där under säsongen. Efter 30 minuter av ringande och sökande i papper på fiskecentret var de fortfarande inte säkra. Vi fick därför efter lite tjat med oss nyckel och en bågfil att använda vid nödfall för att få loss båten.
Vi åkte till bommen vid Ränningevallen och påbörjar vandringen mot Fjätsjön, ca 6km. Vi gick på grusvägen ett par kilometer innan vi vek av för att följa en skoterled. Leden gick först igenom ett skogsparti och var mycket tydligt uppmärkt. Sedan kom vi in i ett större område med småtjärnar och surmyr och vi såg inte röken av några ledmarkeringar längre. Vi bestämde oss för att gå runt hela sumpområdet, vilket på kartan såg ut att var en lätt uppgift. Efter nästan en timmes irrande och försök att använda karta och kompass för rätt riktning hittade vi till sist stigen som vi sökte på andra sidan sumpmarken. Det var en stor lättnad då vi båda börjar bli lite oroliga för att vi var vilse. Terrängen såg likadan ut överallt och det fanns inga tydliga riktmärken i terrängen att rikta kartan mot. Vi tappade sedan bort skoterleden igen och bestämde oss för att följa en bäck ner mot sjön.
Ett fint rastställe under vägen där vi fick dricka lite av fjällets vita vin.

Strax innan vi kom fram såg vi ledmarkeringar igen. Efter ca 3 timmars vandring nådde vi sjön och kunde konstatera att nyckeln till båten passade och bågfilen fick ligga kvar oanvänd i packningen.
Sjön låg otroligt vackert, med några högre fjäll runt om. Vi hittade en mycket fin tältplats på en udde alldeles nära ett strömmande vattendrag.

Vi reste tältet och åt lite kvällsmat innan vi riggade spöna för en stunds fiske. Vinden lade sig under kvällen och vi kunde se sporadiska vak. Det var fortfarande kallt i luften och nordvästlig vind.
Vi körde runt en stund och utforskade sjön, men fick ingen fisk.

2011-07-14 - 15 Finns det verkligen öring i Fjätsjön?
När vi vaknade på morgonen var vinden lugnare och temperaturen i luften var mycket behagligare, nu runt 12 grader. Vinden vände mot syd och vi fick stora förhoppningar om vakande harr och öring.
Vi började flugfiska utmed en läsida i sjön och Niklas fick ganska snart en harr, 30cm, på guldskalle. Vi flugfiskade med guldskallar under dagen och körde runt med spinnare för att försöka hitta öringen i sjön. Vi fick totalt 12 harrar och två abborrar under dagen. Snittviken på harren var låg, den största vägde 500g och vi såg inte röken av några öringar.

Under en kort period mitt på dagen var abborrarna i stöten, här den största som vägde 425g.

Fjällvädret bjuder verkligen på stora variationer och mitt på dagen blev det riktig sommarvärme, med sol och ljumma vindar.
Halvengagerat spinnfiske från land efter maten, mest för att få sitta vid vattnet och njuta av en stunds sol och värme.

Förberedelser inför eftermiddagsturen. Det finns många bra användningsområden för flytande smör, här fixar Magnus de knarrande årorna.

Under eftermiddagens fiske tog vi upp varsin 40cm harr och kokade dem på Westrin-vis med fjällbjörkslöv. Det var kul att testa detta, men vi var båda överens om att det inte var någon större succé. Det var svårt att få tag på harrkött bland löv, fjäll och fiskben.
Snart vankas kokt harr.

Lyxmat i fjällrestaurangen.


Vi satte på wobbler senare under kvällen och körde runt hela sjön i jakt på öring, men lyckades bara få harr och abborre. Vi fiskade till strax efter midnatt under fullmånens klara sken.

Vi vaknade nästa morgon till en spegelblank sjö och hoppade återigen på lite kläckningar och vakande fisk, men det uteblev helt.
Det var en fröjd att blicka ut över sjön denna stilla morgon.
 Inte ett synligt vak på hela sjön trots sol och värme. Vi år frukost och packade ihop tältet och gav oss ut på ett par timmars avslutande fiske. Vi fick en harr och två abborrar på wobbler. Flugfiskegrejerna fick vila.
Vi startade vandringen tillbaka strax efter lunch och hittade nu en bättre väg. Vi lyckades följa skoterleden under längre sträckor, även om vi fick gå på känn genom sumpområdet. Vi prickade vägen mycket bättre denna gång och vandringen tillbaka tog bara två timmar. Vi återlämnade nyckeln till båten vid fiskecentret och också (diskret) den oanvända bågfilen.
Vi hittade hjortron vid en av våra pauser under vandringen tillbaka.
 Vi återvände till stugan och åt en stadig middag innan vi återigen fick lite fiskesug och tog en sista tur ut i båt på Vattnan.

En god kopp kaffe på maten efter hemkomsten till stugan.
 Tyvärr blåste det upp och blev kallt igen. Efter ett par timmar började det att regna och vi bestämde oss för att bryta. Vi frös ordenligt och vi blev överraskade av två nakenbadare vid vår brygga när vi skulle lägga till med båten. Vi fick ro ut en liten bit och avvakta medan de badande galningarna (förmodligen tyskar) torkade sig och återvände upp till sin stuga.

Som summering av årets fjällvecka kan sägas att det bjöds på sämre fiske än normalt, delvis beroende på otur med vädret. Det var dåligt med kläckningar under hela veckan vilket förvånar något. Vi är dock mycket nöjda med veckan som helhet, inte minst tältnätterna vid Fjätsjön med dess vackra omgivning.
Nästa år blir det troligen flygtur med helikopter ut på fjället och utforskade av nya vatten och områden.

Over-and-out
/Niklas och MagnusUnder hemresan såg vi världens snyggaste registreringsskylt på en utländsk husbil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar